Cronologia i bibliografia

Batejat per Gerard E. Mur al digital “Núvol” amb la rúbrica “Verdaguer colossal”, el macroprojecte verdaguerista en el qual Àlvar Valls i Roser Carol treballen des de fa quinze anys comprèn la Cronologia general de Jacint Verdaguer (1845-1902) i la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2020), dues obres que ja han servit de documentació per a l’escriptura per part de Valls de la novel·la, biogràfica de Verdaguer, Entre l’infern i la glòria, publicada el 2020 per Edicions de 1984.

La Cronologia cobreix el dia a dia del poeta: on era i què feia aquell dia, què en deia la premsa, quines cartes escrivia i rebia, quins actes es feien relacionats amb ell, i els dies coberts superen els 7.000, molts dels quals amb més d’una anotació.

La Bibliografia té més de 8.000 fitxes, d’obres de Verdaguer i sobre Verdaguer. Tant una obra com l’altra es troben en un avançat estat de preparació i els autors esperen poder-les completar, amb els índexs respectius, a mitjan 2022.

La Fundació Jacint Verdaguer es congratula que Àlvar Valls i Roser Carol cedeixin en primícia els materials necessaris per poder incloure cada dia en aquest blog una apuntació de la Cronologia i una fitxa de la Bibliografia, triades a l’atzar entre les de tots els anys, coincidents amb el dia i el mes corrents.

La Fundació Jacint Verdaguer completarà l’apuntació i la fitxa del dia amb una il·lustració i també, quan sigui possible, amb enllaços susceptibles d’ampliar els temes tractats. A més, l’aportació diària apareixerà també en un canal específic de Twitter: @taldiacomavuijv


Roser Carol

Roser Carol i Roman (n. 1964) és filòloga per la UAB, professora de català i correctora de textos. Va ser assessora lingüística del Diccionari enciclopèdic d’Andorra i publica setmanalment una columna d’opinió al Diari d’Andorra.

Àlvar Valls

Àlvar Valls i Oliva (n. 1947) és professor de català, corrector de textos i escriptor. Entre les seves obres destaca, a més de la novel·la Entre l’infern i la glòria, l’estudi Pirineu de Verdaguer: ‘Els noms de lloc del poema Canigó’ (2013) i diversos articles de premsa de temàtica verdagueriana.


Conversa sobre la trilogia verdagueriana Valls-Carol: novel·la, cronologia, bibliografia

Amb Àlvar Valls, Roser Carol, M. Carme Bernal i Joan Vilamala amb motiu de la publicació d’Entre l’infern i la glòria i del treball de recerca que han portat a terme, durant més d’una dècada, l’escriptor Àlvar Valls i la filòloga Roser Carol. 

Segueix el twitter de “Tal tal dia com avui en la vida de J. Verdaguer”: @taldiacomavuijv

Per Roser Carol i Àlvar Valls