15 de maig

Cronologia:

15.05.1901dc Lleida – Balaguer. Surt de Lleida a primera hora del matí amb la tartana de Frederic Renyé i acompanyat de Valeri Serra, i al migdia arriben a Balaguer, on dinen al convent dels franciscans de Sant Domènec. A la tarda visiten el santuari del Sant Crist, on el rep el custodi, Sebastià Armenté. Escriu Serra i Boldú: «La devota imatge del patró d’Urgell va impressionar-lo en gran manera; estigué bona estona agenollat mirant-se’l fervorosament». Fan nit a l’hostatgeria [SBoldúRecords 117-118].  Datada a Barcelona una carta d’Antonio Aimé Ghibaudi, director de l’Institut Salesià, amb la qual li adjunta un opuscle de l’origen de la devoció a Maria Auxiliadora dels salesians perquè pugui fer-li una poesia i li recorda que «nos convendría que estuviera para primeros del mes próximo» [EJV XI 137].

*15.05.1890dj El papa Lleó XIII publica els Exorcismus in Satanam et angelos apostaticos, que JV distribuirà el 1892 traduïts al castellà pel jesuïta Joan Maria Solà.

*15.05.1891dv El papa Lleó XIII proclama l’encíclica Rerum novarum, subtitulada «Sobre les condicions dels treballadors», la primera de caràcter social de l’Església catòlica.

Bibliografia:

«El monumento a Verdaguer». La Vanguardia, 15 de maig de 1924, p. 8-9. [Crònica de la inauguració del monument a JV a Barcelona. S’hi transcriuen íntegrament els discursos fets davant el rei Alfons XIII pel president imposat de la Mancomunitat de Catalunya, Carlos de Losada; l’alcalde de Barcelona, Fernando Álvarez de la Campa, i el president del Directori Militar, general Miguel Primo de Rivera]


Imatge: pixabay.com