14 de maig

Cronologia:

14.05.1865dg Va al Mas Serrallonga (Querós, Sant Hilari Sacalm), que creia habitat per descendents de la muller de Joan de Serrallonga, a la recerca d’un suposat panteó familiar i d’un romanç versemblantment de transmissió oral, i només hi troba una família pagesa que no sap res del bandoler. Al vespre, sopant amb Jaume Collell al mas Tona, s’indignarà contra Víctor Balaguer per haver inclòs invencions novel·lesques en el seu llibre Don Juan de Serrallonga [EJV I 18; RequesensCollell 415]. El bisetmanari Eco de la Montaña, de Vic, publica un article de Ferran Sellarès sobre els Jocs Florals en el qual es diu que aquest any JV hi ha estat premiat i que aquest «joven cursante de teología» fou molt aplaudit en entrar al Saló de Cent «con su gorro colorado en la mano». En nota, deixa clar que JV «no se ocupa en la agricultura, como dijo El Telégrafo; cursa en el Seminario de Vic, año segundo de Teología»

Bibliografia:

DÍAZ-PLAJA I CONTESTÍ, Guillem. «La geografía poética de Verdaguer». Boletín de la Real Academia Española [Madrid], núm. 24 (1945), p. 387-392. [Text de la conferència a la seu de l’Asociación de la Prensa de Barcelona, el 14 de maig de 1945]


Imatge: Mas Serrallonga. Sant Hilari Sacalm (Selva). Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 de maig de 2022]. Disponible aquí.