9 de maig

Cronologia:

09.05.1886dg Natzaret. JV i el doctor Almera diuen missa a la capella espanyola de Sant Jaume. A la tarda s’enfilen al mont Tabor. Escriurà JV a Dietari d’un pelegrí a Terra Santa: «Que hermosa visita i quin dia tan clar per a gosar-ne! A ponent veiem, per un rebaixament del Carmel, lo mar de Cesarea, i aquesta muntanya se’ns apareix de cap a cap, dominant-la tota lo turó del sacrifici d’Elies» [TO I 223]. Acaben el dia amb la funció del mes de Maria al convent dels franciscans [TO I 259]. La Renaixença (suplement del diari homònim) publica la poesia «Amunt!» (primer vers: «Ja fa quinze anys…»); inclosa a Caritat [TO III 305; CarreresCaritat 49]. El Semanario de Figueras: Periódico Tradicionalista publica la tercera i última part de l’article «Verdaguer y su Canigó», de Jacint de Macià. La revista La Oceanía Española, de Manila, publica el fragment «Lo ram santjoanenc» del cant primer de Canigó en versió castellana en prosa de Joan Baradat.

Bibliografia:

NEGRA I VIVÉ, Higini. Rèplica magnetofònica de les paraules dites per Higini Negra Vivé a l’acte que seguí a la benedicció per l’Excm. Sr. Bisbe Dr. Josep Cartanyà Inglès, en la Creu de Pedracastell, al cim de la muntanya: Canet de Mar, caiguda de la tarda, 9 de maig de 1954. Barcelona: Oliva de Vilanova, 1954. 12 p. il·l. [Amb nombroses referències a la relació de JV amb Canet de Mar]


Imatge: FJV