3 de maig

Cronologia:

03.05.1887dt Palma. El vapor Mallorca ancora al port duent un nombrós grup de poetes catalans i provençals, entre els quals JV, que viatgen a l’illa per procedir a la inauguració, al paratge dit del Pi dels Montcada, dins el terme de Calvià, d’una creu, oferta pels catalans, en memòria dels cavallers Montcada morts en la batalla de Santa Ponça. Formen l’expedició, a més de JV, Jaume Collell, Antoni Rubió i Lluch, Francesc Riera i Bertran, Joaquim Cabot, Valentí Borràs, Antoni d’Espona, Josep Serra i Campdelacreu, Carles Torroella i Josep Soler i Palet, els rossellonesos Justí Pepratx i Francesc Rous i els provençals Camil Laforgue, Frederic Donnadieu i Lluís André. Són acollits per una vintena de lletraferits mallorquins, entre els quals Josep Maria Quadrado, Marià Aguiló, Pere d’Alcàntara Penya, Jeroni Rosselló, Tomàs Forteza, Gabriel Maura, Joan Alcover, Mateu Obrador, Miquel dels Sants Oliver, Josep Miquel Cirera o Estanislau de Kostka Aguiló. Visitaran aquests dies Palma, Artà, Manacor, Sóller el castell de Bellver, les coves d’Artà i del Drac i el museu de Raixa, i la majoria s’hostatjaran a la Fonda de Mallorca de la capital illenca [MassotMallorca 141-147; La Veu del Montserrat, 14.05.1887, 28.05.1887, 25.06.1887; EJV VI 50 n. 4]. Datada a Lisboa una carta signada pel secretari general de l’Acadèmia Reial de Ciències de Lisboa, José Maria Latino, en la qual li agraeix la tramesa d’un exemplar de L’Atlàntida [EJV VI 52].

*03.05.1854dc Neix a Palma el poeta Joan Alcover.

*03.05.1897dl Sentència del Procés de Montjuïc: cinc anarquistes són condemnats a mort (i executats l’endemà), dinou més són condemnats a penes de presó i seixanta-tres més, entre els quals l’escriptor Pere Coromines, són desterrats.

Bibliografia:

VERDAGUER I SANTALÓ, Jacint. «Veniu-me a collir». La Veu del Montserrat, any VII, núm. 18 (3 maig 1884), p. 6. [Reproduïda a Museo Balear de Historia y Literatura, Ciencias y Artes, Palma, 2a època, núm. 2, 16 de maig de 1884, p. 32-33; El Semanario de Mataró, any VII, núm. 41, 5 d’octubre de 1889, p. 5-6] [Poesia «Viola» de Brins d’espígol]


Imatge: pixabay.com