25 d’abril

Cronologia:

25.04.1880dg Montserrat. Continua el sojorn al monestir. Assisteix a l’ofici solemne commemoratiu del Mil·lenari, celebrat per l’abat Muntadas i quatre bisbes, i, a la tarda, a la festa del certamen poètic i musical, on li és premiat amb el llaüt d’or i argent el poema en dotze cants Llegenda de Montserrat. Rep el guardó de mans del nunci apostòlic, Angelo Bianchi [EJV III 25 n. 3, 28 n. 3; AltésMontserrat 27]. Josep Rodoreda, monjo de Montserrat, rep un guardó per la melodia del «Virolai», himne a la Verge de JV. La peça s’estrena en el mateix acte [EJV III 28-29 n. 3; AltésMontserrat 27].  Es posa a la venda l’edició del llibret Cançons de Montserrat, les poesies del qual seran incloses més tard en el volum més ampli Montserrat [AltésMontserrat 24].

*25.04.1901dj Es funda a Barcelona la Lliga Regionalista, fruit de la fusió de la Unió Regionalista amb el Centre Nacional Català, i que concorrerà a les eleccions del 19 de maig amb un programa monàrquic i conservador que reclama l’autonomia per a Catalunya.

Bibliografia:

MARIETON, Pau. «L’Atlantide, par Albert Savine». [Recensió]. Revue du Monde Latin: Bulletin Bibliographique [París], 25 d’abril de 1884, p. 525-526. [Sobre la traducció de L’Atlàntida al francès d’Albert Savine, 1883]


Imatge: pexels.com