24 d’abril

Cronologia:

24.04.1880ds Montserrat. Hi inicia una estada d’uns dies amb motiu de la celebració del Mil·lenari de la invenció de la Verge. Assisteix, a la tarda, al primer dels actes, la processó i rosari amb la imatge de la Verge des de la Santa Cova, presidida pels bisbes de Barcelona, Girona, Tortosa i Menorca, fins a la basílica, on és rebuda pel nunci Angelo Bianchi i els bisbes de Vic i d’Urgell acompanyats per l’abat Miquel Muntadas. S’allotja al monestir [La Veu del Montserrat, 8 maig 1880; AltésMontserrat 26-29].La Veu del Montserrat, en un número especial dedicat al Mil·lenari de Montserrat, publica, entre altres poesies montserratines d’altres autors, el «Virolai» i els «Goigs de Nostra Senyora de Montserrat», aquests darrers premiats en el certamen literari de la Secció Catalanista de la Joventut Catòlica de Barcelona; ambdues composicions incloses a Montserrat [TO III 226, 269].

*24.04.1898dg Espanya declara la guerra als Estats Units, que han donat suport al moviment independentista de Cuba.

Bibliografia:

BROSSA I CUERVO, Joan. «Targeta i lluna de Jacint Verdaguer des del segle següent». A: BROSSA I CUERVO, Joan. Des d’un got d’aigua fins al petroli. Mataró: Edicions Robrenyo, 1950, p. 24-25. [Reproduïda a Canigó: Revista Literaria-Cultural Deportiva, Figueres i Barcelona, any XXI, núm. 341, 24 d’abril de 1974, p. 9] [Poesia]


Imatge: pexels.com