23 d’abril

Cronologia:

23.04.1902dc Barcelona. Continua allitat. Diu el comunicat mèdic signat pels doctors Esquerdo, Falp, Noguera i Roura: «Els metges es complauen a consignar que la infecció i els fenòmens pulmonars que se’n deriven van cedint. Queden lesions antigues que, afortunadament, no s’accentuen» [La Publicidad 23.04.1902 (ed. del vespre)].  Rep una carta de la Casa Reial amb un xec de mil pessetes en qualitat de «donativo que S. M. la Reina, nuestra augusta señora [la reina regent Maria Cristina d’Àustria] se ha dignado concederle» [La Vanguardia 24.04.1902]. Un grup de metges de Barcelona, encapçalat pel doctor Joan Giné i Partagàs, signa una carta adreçada als seus companys de professió a fi de recaptar diners per sufragar les costes del judici per difamació contra el doctor Pere Manaut, que Verdaguer ha perdut [PereñaDDies 127]. Un dels metges que atén JV, Benet Roura, agraeix per carta a Francesc d’Assís Rosés i Solà, propietari de la Torre Nova de Badalona, l’oferiment d’aquesta residència perquè el poeta hi passi la convalescència. «Mossèn Cinto s’ha recordat de seguida de la Torre Nova», li diu [VilamalaDuesCartes 173]. El diari La Publicidad (ed. del vespre) es fa ressò de l’acord municipal d’ahir d’ajudar econòmicament JV.

Bibliografia:
RIBA I BRACONS, Carles. «Centenari de Jacint Verdaguer: Discurs llegit el 23 d’abril de 1944 en la XIV Festa Anual de l’Institut». A: Discursos de les festes anuals i de les inauguracions de curs (1914-2006). A cura d’Albert Balcells. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans, 2009, p. 175-183.


Imatge: ARCA. Arxiu de Revistes Catalanes Antiguos. La Publicidad. Detall de la capçalera del dia 23 d’abril de 1902 (vespre). Disponible aquí.