20 d’abril

Cronologia:

20.04.1886dt Jerusalem. JV completa la visita dels Jardins de Salomó iniciada el dia anterior. Escriurà a Los jardins de Salomó: «No poguí resistir la temptació, i tot sol m’entorní a fruir d’aquella agradosa visió. Si bonics estaven aquells vergers lo dia abans, il·luminats amb la llum del sol de la tarda, més ho estaven l’endemà amb les llums del matí» [TO IV 338]. Datada a Montpeller una carta del felibre Alfons de Ròca-Ferrièr en la qual li fa saber que en el proper número de la revista Lou Felibrige, de Marsella, es publicarà la meitat de la traducció al provençal de L’Atlàntida feta per Jan Monné, i li demana que tradueixi al català el Chant de la race latine per fer-lo cantar als minyons rossellonesos que aniran a Montpeller per participar al centenari de «l’abbé Fabre [Joan Baptista Fabre], qui fut notre recteur de Vallfogona» [FVP T-459].

*20.04.1895ds S’inaugura la línia telefònica entre Barcelona i Madrid.

*20.04.1897dt Els municipis de Gràcia, Santa Maria de Sants, Sant Martí de Provençals, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles i les Corts són agregats a Barcelona.

Bibliografia:

BOHIGAS I BALAGUER, Pere. Notes sobre la composició i estructura de ‘L’Atlàntida’. Barcelona: Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, 1958. 54 p. [Reproduït a Pere BOHIGAS, Aportació a l’estudi de la literatura catalana, Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1982, p. 349-391] [Text del discurs llegit en la recepció pública de Pere Bohigas el 20 d’abril de 1968, amb la resposta de Manuel de Montoliu]


Imatge: pexels.com