27 de març

27.03.1902dj El diari La Publicidad és el primer a donar la notícia que JV està malalt i s’ha enllitat [PereñaDDies 21] El setmanari Catalunya Artística publica la poesia de sis versos «Lo primer dolor», pertanyent (sense el títol) al novenari «La Verge de la Candela» (dia 7, I); inclosa modernament a Poesia dispersa [TO IV 146].  La revista La Crònica, de Palafrugell, publica la poesia «La Creu» (primer vers: Si l’ametller té la fruita amarganta»); inclosa, amb el títol «Ametller», a Brins d’espígol [TO IV 1058].  El bisetmanal El Regional, de Figueres, publica la poesia «Jesús als pecadors»; inclosa a Idil·lis i cants místics [TO III 108; CampsArbósIdil·lis 205].  La revista La Roqueta: Il·lustració Mallorquina, de Palma, publica la poesia «Al Crucifix»; inclosa a Flors del Calvari [TO III 1128].

*27.03.1882dl Josep Morgades i Gili és preconitzat per a nou bisbe de Vic.

*27.03.1892dg Es clausura a Manresa l’assemblea d’entitats catalanistes, presidida per Lluís Domènech i Montaner, que va començar el dia 25 i que avui aprova les Bases per a la constitució regional catalana, conegudes com a Bases de Manresa.

Bibliografia:

[J. C.]. «Lo credo del catalanisme». La Veu del Montserrat, any IX, núm. 13 (27 març 1886), p. 1-2. [En resposta a la recensió de Canigó publicada al diari El Globo de Madrid el dia 10, en què es tracta el català de «dialecto»] [Article editorial]


Imatge extreta d’ARCA. Arxiu de Revistes Catalanes Antigues. La Publicidad. 27 de març de 1902. Edició matí. Disponible aquí.