31 de gener

Cronologia:

31.01.1901dj Dins la primera temporada del Teatre Líric Català, s’estrena al teatre Tívoli de Barcelona el quadre líric L’adoració dels pastors, amb lletra de JV i música d’Enric Morera; JV no assisteix a la representació, que és precedida per un parlament de Santiago Rusiñol en lloança del poeta [Lo Pensament Català, 3 i 10.02.1901; TO II 989]. Datada a Barcelona una carta d’Anton Busquets i Punset en la qual celebra l’èxit de l’estrena aquella mateixa nit de L’adoració dels pastors i del parlament de Santiago Rusiñol en lloança de JV que l’ha precedit «i l’interrompia tot el públic en pes eixordant amb els aplausos delirants» [EJV XI 113]. La revista Joventut es fa ressò de la sessió literària celebrada el dia 25 a la seu de l’Agrupació Escolar Catalanista Ramon Llull, presidida per Verdaguer. En el mateix número, s’informa, d’una banda, que JV ha acceptat portar la direcció espiritual de la revista del Col·legi de la Sagrada Família, de Barcelona, i de l’altra, que el mateix dia s’estrena al teatre Tívoli el quadre líric L’adoració dels pastors. I també amb aquest número fa un nou lliurament del volum Aires del Montseny en plecs enquadernables.

Bibliografia:

RUSIÑOL I PRATS, Santiago. «Discurs de presentació del quadre plàstic L’adoració dels pastors». Lo Pensament Català, any I, núm. 41 (10 febrer 1901), p. 337-338. [Arran de l’estrena al teatre Tívoli de Barcelona el 31 de gener]


Imatge: captura de teatremusical.cat. L’adoració dels Pastors, 10 de juny de 1948. http://teatremusical.cat/llibret/ladoracio-dels-pastors