15 de gener

Cronologia:

15.01.1888dg Datada a Perpinyà una carta de Justí Pepratx, en la qual li confirma la partida de l’Estudiantina Catalana de Perpinyà cap a Barcelona el dia 3 de febrer, li adjunta una llista del seu repertori musical i li demana que faci gestions per obtenir descompte en el viatge en tren atès que és un grup de vint-i-sis persones que actua per beneficència [EJV VI 132]. El Diario de Barcelona es fa ressò del lliurament a la reina regent Maria Cristina per part de Víctor Balaguer, llavors ministre d’Ultramar, d’un exemplar de la traducció francesa de L’Atlàntida per Justí Pepratx, apareguda el mes anterior [EJV VI 134 n. 8].
La Il·lustració Catalana comença la publicació de les notes de viatge de JV a Palestina, sota la rúbrica Dietari d’un pelegrí a Terra Santa. L’obra continuarà apareixent a la revista fins al 31 d’agost, amb acompanyament de gravats d’Andreu Solà, paral·lelament a la publicació que en fa La Veu del Montserrat des de l’1 de gener de l’any anterior [PinyolPrefDietari 7].

*15.01.1867dt Una reial ordre signada pel president del Govern espanyol, Ramón María Narváez, prohibeix l’ús del català als escenaris teatrals

*15.01.1888dg Presidida pel papa Lleó XIII, té lloc al Vaticà la cerimònia de canonització del nou sant català Pere Claver, natural de Verdú, de la Companyia de Jesús. JV li dedicarà uns goigs.

*15.01.1902dc Es col·loca la primera pedra de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, a Barcelona, sota projecte arquitectònic de Lluís Domènech i Montaner.

Bibliografia:

VERDAGUER I SANTALÓ, Jacint. «El arpa». Trad. al castellà de Teodor Llorente de la poesia «L’arpa». La Ilustración Española y Americana [Madrid], 15 de gener de 1889. [Reproduïda en versió bilingüe a Las Provincias, València, 28 de febrer de 1889, acompanyada de l’original català, i a Teodor LLORENTE, Leyendas de oro: Poesías de autores modernos vertidas en rima castellana, segona sèrie, València: Aguilar, 1908, p. 39-42] [Poesia]

Imatge: Institut du Grenat. Disponible a: https://www.institutdugrenat.com/2014/01/estudiantina-de-perpignan-vers-1900/