11 de gener

Cronologia:

11.01.1886dl Datada a Prada (Conflent) una carta d’A. Douffiagues, rector del seminari menor, en la qual li agraeix la tramesa d’un exemplar de Canigó i el convida a tornar a Prada i tornar-se a allotjar al seminari: «le mont Canigou est toujours aussi beau, aussi grandiose que vous l’avez connu» [EJV V 96]. Datada a Aigalièras (Provença) una carta del felibre Fernand Mourret en la qual li agraeix la tramesa d’un exemplar de Canigó [EJV V 97]. Datada a Candia Lomellina (Piemont) una carta de Luigi Bussi en la qual li agraeix una carta seva i li diu que espera que continuï rebent els números de L’Iride, «umile giornaletto que esce sotto la mia direzione» [FVP T-66].

*11.01.1874dg A Sarrià (Pla de Barcelona), un grup de voluntaris republicans s’alcen en armes i s’enfronten a l’exèrcit espanyol.

*11.01.1885dg Se celebra a la Llotja de Barcelona, convocada pel Foment de la Producció Nacional de Catalunya i amb el suport del Centre Català, una assemblea cappares de la indústria, de les lletres i de les arts, presidida per Joaquim Rubió i Ors, en la qual s’aprova la redacció d’una memòria que es presentarà al rei en defensa del dret civil català, amenaçat per l’elaboració a les Corts d’un codi unitarista, i també en defensa del proteccionisme econòmic. JV formarà part de la comissió que el dia 10 de març lliurarà la peça, coneguda com el Memorial de Greuges, al monarca a Madrid.

*11.01.1891dg Apareix a Barcelona el primer número del periòdic regionalista La Veu de Catalunya, fundat per Narcís Verdaguer i Callís, Joaquim Cabot i Jaume Collell, amb periodicitat setmanal fins al final de 1898, en què es transformà en diari i pervisqué fins a 1937.

Bibliografia:

Ors i Rovira, Eugeni d’ [«Ors»] «La riquesa oculta». La Veu de Catalunya, 11 de gener de 1906 (ed. del vespre), p. 1, i 12 de gener de 1906 (ed. del matí), p. 1. [Sobre el refinament estilístic de la prosa d’Els jardins de Salomó de JV]


Imatge: FJV