9 de gener

Cronologia:

*09.01.1863dv S’inaugura la primera línia de metro de Londres, el primer ferrocarril subterrani del món.

09.01.1886ds La Veu del Montserrat publica una crònica de Lluís B. Nadal (signada «N.») sobre la vetllada literària celebrada a Vic el dia 3 amb la presència de JV i transcriu els versos del brindis que Nadal mateix va dedicar al poeta. El mateix número es fa ressò de la ressenya de Teodor Llorente i d’altres estudis crítics de Canigó apareguts aquells dies en altres publicacions, i s’insereix també un comunicat de la colònia catalana de Zamora en el qual s’informa de la celebració d’un dinar en honor de JV arran de l’aparició de Canigó.Datada a Sabadell una carta de Fèlix Sardà i Salvany en la qual li agraeix la tramesa d’un exemplar de Canigó i «la expresiva dedicatoria que aprecio más que todo» [EJV V 91].
Datada a Madrid una carta de Magí Fàbrega i Cortès en la qual li demana si pot aconseguir una recomanació de Víctor Balaguer o de «los señores marqueses de Comillas o de otras personas a quienes usted trata con intimidad» prop del tribunal acadèmic que ha de jutjar les seves oposicions a una càtedra de dret processal [FVP T-169].  El diari Las Provincias, de València, publica la part quarta de la ressenya de Canigó per Teodor Llorente [RocaLlorenteCanig 181-187, ed. 205].

Bibliografia:

NADAL I CANUDES, Lluís B. «Mossèn Cinto i Canigó…». La Veu del Montserrat, any IX, núm. 2 (9 gener 1886), p. 3. [Brindis de vuit versos dedicat a JV en la vetllada literària celebrada a Vic el 3 de gener de 1886 arran de l’aparició de Canigó]


Imatge: Trencadís. Diputació de Barcelona. La Veu del Montserrat. 9 de gener de 1886. Disponible aquí.