6 de gener

Cronologia:

06.01.1898dj Madrid. Continua l’estada a la ciutat. Data aquest dia, sense enviar-la encara, la carta de retractació en els termes en què el bisbe de Vic li ha exigit com a condició per a l’aixecament de la suspensió de celebrar missa. Després d’uns prolegòmens, escriu: «Con toda la energia de mi alma declaro que no he tenido intención de agraviar a V. E. ni de perjudicar en lo más mínimo a la Santa Iglesia»; i conclou: «pido perdón a su Divina Majestad que, seguramente, no ha de negármelo. También espero que el espíritu magnánimo de V. E., que tantas proezas ha realizado con universal admiración, manifestarà, una vez más, su caridad sin límites para quien de ella necessita» [MonjasDocInéd 156; EJV X 162].

*06.01.1900ds Datada aquest dia una carta pastoral del bisbe de Barcelona, Josep Morgades, en què defensa l’ús del català en l’ensenyament del catecisme i en la predicació. El document causarà un gran rebombori a la premsa de Madrid, que acusarà el prelat de fomentar el separatisme, i l’afer arribarà a les Corts.

Bibliografia:

CABOT I ROVIRA, Joaquim [«Dr. Franch»]. [Recensió]. La Renaixença (diari), 6 de gener de 1889. [Sobre Pàtria,] [Reproduïda per Carola Duran a «Recepció de Jacint Verdaguer a La Renaixença», 2007, p. 162]


Imatge: pixabay.com