1 de gener

Cronologia

01.01.1879dc Datada a Lleida una carta del bisbe Tomàs Costa i Fornaguera en la qual li agraeix la tramesa d’un exemplar de L’Atlàntida i fa memòria de quan es van conèixer a Cadis [EJV II 116]. El Bulletin du Bouquiniste, de París, publica l’article «La Atlantida, poème de Jascinto Verdaguer», signat del comte de Puymaigre, en el qual destaca el llenguatge brillant i la riquesa d’imatges, i que «il y a là comme des échos de Camoëns et du Tasse» [EJV II 99 n. 4; TorrentProjecció 211]. Lo Gai Saber es fa ressò de la crítica de L’Atlàntida pel comte de Puymaigre apareguda al número de desembre passat de la revista Polybiblion de París [EJV II 115 n. 10].

*01.01.1860dg Batalla de Los Castillejos, a la Guerra d’Àfrica, amb el general Prim al capdavant de les tropes espanyoles, que en surten victorioses.

*01.01.1881ds Es publica el primer número del diari La Renaixença, de tendència catalanista conservadora, dirigit per Pere Adalvert i Àngel Guimerà. La revista homònima, iniciada el 1871, continuarà sortint com a suplement del diari.

*01.01.1899dg Apareix a Barcelona el primer número del diari La Veu de Catalunya, dirigit per Enric Prat de la Riba sota els auspicis de la Unió Catalanista.

*01.01.1901dt Entrada al nou segle. Els rellotges de tot el món són endarrerits 8 minuts i 40 segons, a fi d’ajustar-se a l’hora del meridià de Greenwich.

Bibliografia:

MESTRES I OÑÓS, Apel·les. «Una conversa amb mossèn Cinto». Pèl & Ploma, núm. 89 (1 gener 1903), p. 1-2. [Reproduïda al llibre del mateix autor Records i fantasies, Barcelona, El Poble Català, 1906, p. 177] [Inclosa també en apèndix a El drama i la mar de Baltasar Porcel, 2002, p. 87-89] [Entrevista]

Imatge: Seu vella de Lleida. Patrimoni Gencat. Disponible a: https://patrimoni.gencat.cat/ca/coleccio/seu-vella