8 de desembre

Cronologia:

08.12.1894ds Santuari de la Gleva. Carta al bisbe de Vic, Josep Morgades. En resposta a allò que el prelat li va dir en l’entrevista tinguda el 24 de novembre i en la carta del 3 de desembre, li diu que en consciència no pot callar i que la Verge «me donarà l’energia que no tinc per defensar la ignocència trepitjada i per acusar al vici escoltat i triomfant»; afegeix que les principals teixidores de la trama de «negres passions» són «les dues prostitutes que el vingueren l’altre dia a ensibornar [Simona Aparicio i una amiga seva]», de les quals diu que «la que està prenyada és soltera, i no està pas, per desgràcia, en camí de reparació, sinó en lo camí del crim i de l’escàndol»; l’adverteix que no pot «desfer lo que s’ha fet», com li demana el bisbe, perquè «jo en aquest assumpto he obrat passivament; no m’he mogut sinó quan m’han donat empentes, i jo no veig que mon cosí [Joan Güell], que n’és l’autor, tracte de desfer res de la seva obra d’infàmia; i conclou: «En aqueix camí no el seguiré pas, ajudant Déu. Ja que tan poc estima la seva ànima, seguesca la inspiració de les prostitutes; jo seguiré la de la Mare de Déu» [EJV IX 33; TO I 1068].

Santuari de la Gleva. Data aquest dia («dia de la Immaculada Concepció de Maria, 1894») la poesia «Endreça a l’Excm. Senyor Bisbe de Vic»: «Puix veniu de Ripoll, prelat insigne, / de dar a nostres comtes túmul digne…»; inclosa modernament a Poesia dispersa [TO IV 229].

Bibliografia:

MOLINÉ I BRASÉS, Ernest. «La millor corona». La Renaixença, 8 de desembre de 1902. [Article reproduït per Carola Duran a «Recepció de Jacint Verdaguer a La Renaixença», 2007, p. 228] [Sobre el propòsit de Lluís Carles Viada i Anton Busquets i Punset d’aplegar en un llibre poesies de JV publicades a la premsa i no recollides en volum i sobre la propera aparició d’Eucarístiques]

IMATGE: Fundació Jacint Verdaguer