30 de novembre

Cronologia:

30.11.1897dt Madrid. Continua l’estada a la ciutat. Al vespre, Deseada Martínez, a la fonda on posen, té un atac de cor i JV crida el P. Miguélez perquè l’assisteixi espiritualment. A les dotze de la nit, quan Miguélez ja fa estona que és fora, Deseada mor sobtadament [MonjasDocInéd 61] En una carta al bisbe de Madrid-Alcalá, José María Cos, datada aquest dia, i en resposta a la petició que aquest li feia en carta del dia 27, Josep Morgades, bisbe de Vic, li explica la seva versió de l’afer Verdaguer: «Un día [de maig de 1893] me llamaron a Barcelona el señor obispo [Jaume Català] y el marqués de Comillas; el primero me dijo que no puede más con el M. Verdaguer, sáquelo usted de aquí; el segundo dijo, no puedo con él en casa, lléveselo usted a Vich» [MonjasDocInéd 59].

*30.11.1895ds Àngel Guimerà, recentment nomenat president de l’Ateneu Barcelonès, pronuncia el discurs «La llengua catalana», primera intervenció oficial en català en aquesta institució.

Bibliografia:

CASTELLANOS I VILA, Jordi. «De Verdaguer a Gaudí: el mite fundacional». A: Gaudí: Reus i el seu temps. Reus: Centre de Lectura; Barcelona: Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 2003, p. 29-46. [Text de la conferència al Centre de Lectura de Reus el 30 de novembre de 2002]


Imatge: pixabay.com