21 d’octubre

21.10.1888dg Dins el marc de la coronació canònica de la imatge de la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la diòcesi de Barcelona, s’estrena l’«Himne a la Verge de la Mercè», amb lletra de JV i música de Josep Rodoreda, que canten els nens i nenes de les escoles municipals en la processó d’acompanyament de la imatge coronada des de la catedral fins al seu temple; inclòs a Càntics [TO III 432; RequesensCortèsCàntics 273]. ■ Datada a Cracòvia una carta d’Edward Porębowicz, escriptor polonès, en la qual fa una llarga disquisició sobre la literatura al seu país, que un moviment renovador del qual ell forma part es proposa modernitzar a partir de la inspiració en la literatura popular [EJV VI 197]. ■ Datada a Barkaiztegi (Guipúscoa) una carta de Carme Manso, comtessa de Llobregat, en la qual li agraeix la tramesa «del tomito Pàtria, cuya lectura me transporta a Cataluña», i li parla de la poesia dedicada al seu avi el general Manso i d’algunes altres composicions incloses en el volum [FVP T-253]. ■ El diari El Correo Catalán publica l’«Himne a la Verge de la Mercè»; inclòs a Càntics [TO III 432; Requesens/CortèsCàntics 273].

*21.10.1886dj Un grup d’estudiants universitaris, entre els quals Narcís Verdaguer i Callís, Josep Puig i Cadafalch i Enric Prat de la Riba, funda a Barcelona el Centre Escolar Catalanista, filial del Centre Català.

*21.10.1894dg És executat a Barcelona l’anarquista Santiago Salvador, condemnat com a autor del llançament de la bomba del Liceu el 7 de novembre anterior.

Bibliografia:

Serra i Boldú, Valeri. «De Mossèn Jacinto Verdaguer». El Correo Catalán, 21 d’octubre de 1915, p. 5. [Reproduït a Lo Pla d’Urgell, Bellpuig d’Urgell, 21 d’octubre de 1915; El Freser, de Ripoll, núm. 2, 23 d’octubre de 1915, p. 3; La Conca de Barberà, de Montblanc, núm. 88, 23 d’octubre de 1915, p. 2; La Veu Comarcal, de Ripoll, núm. 82, 23 d’octubre de 1915, p. 2; La Veu de l’Empordà: Setmanari Portaveu del Centre Catalanista de Figueres, 2a època, any XVI, núm. 578, 6 de novembre de 1915, p. 3; El Restaurador, de Tortosa, núm. 2147, 26 d’octubre de 1915, p. 1; El Conqués, de Tremp, núm. 158, 6 de novembre de 1915, p. 2] [Sobre per què Valeri Serra va afegir la «Impressió sobre les causes dels seus infortunis» al llibre Mossèn Jacinto Verdaguer: Records dels set anys darrers de la seva vida]


Imatge: pixabay.com