18 d’octubre

18.10.1875dl Santander. Carta a Jaume Collell. Li narra alguns aspectes del darrer viatge a l’Havana, amb escales a San Juan de Puerto Rico i a Santo Domingo, i especialment els efectes devastadors d’un huracà que havia castigat el Carib pocs dies abans. També li explica que durant la travessia havia batejat una criatura nascuda a bord, de mare cubana, que «nasqué a les tres del matí i morí a les tres de la tarda, «i li havíem posat lo nom de Marina». Arran d’aquest fet, compongué la poesia «Marina»; inclosa a Idil·lis i cants místics [EJV I 180, 183 n. 4; TO I 736; TO III 52; CampsArbósIdil·lis 149].

*18.10.1899dc Es funda a Barcelona la Unió Regionalista, partit d’industrials que el 1901 es fusionarà amb el Centre Nacional Català per crear la Lliga Regionalista.n.

Bibliografia:

Balcells, Josep Maria. «Mossèn Cinto, la Mare de Déu del Mont i Canigó». L’Eco de Sitges, 18 d’octubre de 1986.


Imatge: pixabay.com