17 d’octubre

17.10.1879dv Montserrat. Continua el sojorn a la muntanya. [AltésMontserrat 22]. Participa, amb Fèlix Sardà i Salvany i Jaume Collell, en una reunió, autoritzada pel bisbe Urquinaona i presidida per l’abat Muntadas, preparatòria dels actes del Mil·lenari de Montserrat, que es preveuen per a l’any vinent. JV queda encarregat d’escriure una llegenda poètica montserratina i la lletra d’una cançó a la Verge (que serà el «Virolai») [EJV II 188 n. 1, III 15 n. 4. RequesensCollell 491-492]. La Veu del Montserrat publica, traduïda al català, la primera de les dues parts de l’article sobre Idil·lis i cants místics que Teodor Llorente va signar a Las Provincias de València el dia 5 d’octubre [EJV II 185 n. 2].

*17.10.1849dc Neix a París el compositor Frédéric Chopin.

Bibliografia:

A Barcelona: Oda premiada en la festa dels Jocs Florals de l’any 1883. Barcelona: L’Avenç, 1906. 8 p. [Edició costejada per la Societat Anònima El Tibidabo amb motiu de la col·locació de la làpida dedicada a aquesta poesia el 17 d’octubre de 1906 i també per obsequiar els participants al Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana presents en aquell acte]biblioteca personal de JV i en particular sobre un manual de botànica anotat pel poeta]


Foto: Monestir de Montserrat. Disponible a: https://www.montserratvisita.com/ca/espiritualitat/mare-de-deu