6 de setembre

06.09.1895dv El Noticiero Universal publica l’article «Una opinión en el pleito de mosén Jacinto Verdaguer», del metge uròleg Pere Manaut, en el qual, a partir de la lectura de la sèrie d’articles «Un sacerdot calumniat», conclou que Verdaguer té pertorbades les facultats mentals: «Estos monomaníacos se creen inspirados de la divinidad, tienen frecuentes visiones celestes, comunican con los ángeles […]. Reclúyasele en una casa de curación debidamente apropiada, pues el principal remedio terapéutico es el aislamiento, y déjese que las duchas, el bromuro y el cloral arreglen su estado frenopático, en vez de soplar la hoguera que bulle en su cerebro» [EJV IX 135 n. 3].

*06.09.1885dg Mor a Sant Martí de Provençals l’enginyer figuerenc Narcís Monturiol i Estarriol, conegut per haver construït l’Ictineo, el primer submarí autopropulsat.

*06.09.1891dg Lluís Millet i Amadeu Vives funden l’Orfeó Català, que farà el seu primer concert el 31 de juliol de l’any següent.

Bibliografia:

«Homenatge a Verdaguer. Protesta». La Voz de Sitges, any III, núm. 141 (6 setembre 1896), p. 4. [Reproduït a L’Atlàntida, any I, núm. 9, 15 de setembre de 1896, p. 4-5] [Manifest amb quaranta-una signatures en què es denuncia l’autodissolució, per raons obscures, de la comissió de suport econòmic al poeta]


Imatge: Hemeroteca digital. Arxiu històric de la ciutat de Barcelona. Detall de l’exemplar original El Noticiero Universal. Arxiu disponible a: https://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca/visualitzador/ahcb-d061152