19 d’agost

19.08.1883dg Coflens. En parteix després de dir missa, ribera avall del Salat, i es desplaça a Aulús, on troba el seu amic perpinyanès Justí Pepratx, que hi estiueja. Escriurà a Canigó (cant IV): «Coflens e Isil li ensenyen ses boscúries, / sos verds pletius, farigolars i prades; / sos llacs Aubé, vall d’Arse ses cascades, / cabellera de cingles i turons, / torrents que des dels núvols a la terra / per escala de timbres se rebaten / al còrrec pregoníssim on se baten / amb l’esperit del gorg a tomballons» [CasacubExcSoj 76-77, 83; GaroleraExcViatg III 235; TO I 157, II 285].Carta a Jaume Collell. Li diu que des de Montgarri «me n’he baixat a França, insegur de lo que succeeix aquí», en al·lusió als aixecaments militars del dia 8, i que «me’n pujo dintre una estona a Andorra, a on estaré alguns dies» (carta completada i datada en segona instància el dia 24) [EJV IV 83; TO I 866].

Bibliografia:

Pujadó i Puigdomènech, Judit. «Verdaguer, “mainstream”». Diari de Girona, 19 d’agost de 2017, p. 35.


Imatge: Bernat Gasull. Cascada d’Ars (Aulús).