15 d’agost

15.08.1883dc Montgarri. Dia de l’aplec de Santa Maria. Al matí, canta l’ofici, amb altres sacerdots. Anota al quadern: «Després de migdia se n’anaren, com diu que és de costum, gran part dels francesos que restaven, per passar lo port i arribar a casa llur a bona hora» [CasacubExcSoj 74; GaroleraExcViatg III 230-231; TO I 157]. Carta a Jaume Collell. Li descriu llargament i amb un acurat estil literari l’aplec en llaor de la Verge en aquell santuari aranès; narració que Collell publicarà a La Veu del Montserrat el dia 1 de setembre, amb algunes modificacions i amb el títol «L’aplec de Montgarre»; inclosa també a Excursions i viatges [EJV IV 77; TO I 43]. La revista quinzenal La Ciencia Cristiana, de Madrid, publica un nou fragment de la versió castellana en vers de L’Atlàntida per Francisco Díaz Carmona.

15.08.1888dc Se celebra al teatre Jovellanos de Barcelona el congrés fundacional de la Unió General de Treballadors d’Espanya (UGT).

Bibliografia:

Bibliografia: Trias i Fàbregas, Joan. «A l’immortal poeta Mossèn Jacinto Verdaguer». Pàtria, any III, núm. 8 (15 agost 1902), p. 4. [Poesia obituària]


Imatge: Albert Naudin. Filmexplora. Santuari de Montgarri, 2018. Disponible a: https://filmexplora.wixsite.com/verdaguerpirineus/single-post/2018/06/12/reprenem-el-rodatge-al-pirineu-entre-lalt-pallars-i-laran