12 d’agost

12.08.1896dc Barcelona. Carta al nunci de Sa Santedat a Madrid, monsenyor Cretoni, en resposta a la seva del 30 de juliol. Li diu que no pot seguir la seva recomanació d’anar a Vic, «en donde se me ha hecho pasar por loco y en donde se me ha calumniado de mil maneras, después de dos años de cruelísimo destierro, sin saber por qué. Perdería la dignidad, si así lo hiciera». I diu del bisbe de Vic: «Si me quiere como un hijo, ¿por qué me persigue como un verdugo?» [EJV X 32; TO I 1113]. El jutjat disposa l’embargament de la finca de Vallcarca, propietat de JV, per saldar deutes del poeta [L’Atlàntida 01.09.1896].


Bibliografia:

Bouška, Sigismund. «Santa Maria de Ripoll». Trad. al català de Jacint Verdaguer. La Veu de Catalunya, any IV, núm. 32 (12 agost 1894), p. 5. [Aportació de l’escriptor txec a la Corona poètica a Nostra Senyora de Ripoll arran de la restauració el 1866] [Poesia]


Imatge: Biblioteca Fundació Jacint Verdaguer. Carta de J V al Nunci de Sa Santedat 12.08.1896. Epistolari de Jacint Verdaguer Epistolaris catalans – S. XIX . Volum X