10 d’agost

10.08.1884dg Santuari del Mont. Hi continua l’estada. Aquest dia baixa a l’antiga abadia benedictina de Sant Llorenç de Sous, situada en un planell al flanc sud-est de la muntanya del Mont, on s’hi fa l’aplec. Amb mossèn Comadevall, el rector, beneeix les coques i rep les primícies dels pagesos. «Cada veí dels de Sous presenta al seu sant patró un tortell de tres mesurons de xeixa, cobert de pessics, fulles, pinyes i petits llargandaixos sense cames […]. Després de l’ofici s’encanten a qui diu més» [GaroleraExcViatg I 105-113, II 290; Prats/CarreresMont 12; TO I 120-121]. Le Correspondant, de París, publica l’article «Un poème épique catalan: L’Atlantide», del comte de Toulouse-Lautrec (Raymond de Toulouse-Lautrec) [PinyolFarrésAv-propos 108].


Torrent i Roig, Tomàs. «El poeta i el poble». La Costa de Llevant [Canet de Mar], núm. 32 (10 agost 1913), p. 4-5. [Text del parlament fet en l’homenatge a JV organitzat per l’Associació Catalanista de Premià de Mar]


Imatge: Baldiri Barat / Viladecans dins monestirs.cat. Sant Llorenç de Sous o del Mont (Albanyà. Alt Empordà)