31 de juliol

31.07.1884dj Santuari del Mont. Hi continua l’estada. «Lo Canigó, que domina tota aqueixa terra per la banda del nord, com si no estigués content del seu vassallatge, ha estat, tota aquesta tarda, mirant-se-la de reüll per entre els plecs de l’atapeïda boirada, i roncant i botzinant cada vegada més fort» [GaroleraExcViatg 105-113; TO I 126]. Amb el títol «Excursió a l’Alt Pallars», La Il·lustració Catalana inicia la publicació en dues parts del text de la conferència sobre l’excursió al Pallars de l’estiu de 1882 donada a la seu de l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques el 7 de març; la segona part sortirà en el número del 15 d’agost; inclosa a Excursions i viatges [TO I 29].

*31.07.1878 Es constitueix a València la societat Lo Rat-Penat, a iniciativa de Constantí Llombart, Teodor Llorente i Fèlix Pizcueta, presidida per aquest darrer.

*31.07.1892dg L’Orfeó Català, fundat l’any anterior per Lluís Millet i Amadeu Vives, fa el seu primer concert, al saló de congressos del Palau de les Ciències de Barcelona.


Bibliografia:
Verdaguer i Santaló, Jacint. «Si jo em tornés oreneta…». La Roqueta: Il·lustració Mallorquina [Palma], any I, núm. 14 (31 juliol 1902), p. 14 [Col·lecció de 7 corrandes jovenívoles]


Imatge: Fundació Jacint Verdaguer. Primera edició de Canigó (1886). Fons de la Casa Museu Verdaguer