26 de juliol

26.07.1884ds Santuari del Mont. Hi arriba a peu des de Besalú havent passat per Lligordà, Beuda i Sous, i hi farà una estada que s’allargarà fins al 8 de setembre. El rep Josep Comadevall, rector de Sous i ermità del Mont. Escriu a la narració «L’ermita del Mont»: «La serra del Mont és comparable, per sa estranya figura, a un enorme i bonyegut camell que baixa del Pirineu en direcció del golf de Roses, vora avall del Fluvià. Amb lo cim del gep sosté lo santuari, i, al cim del cap, lo castell de Falgars» [CasacubExcSoj 100; EJV IV 167 n. 6; GaroleraExcViatg 105-113; Prats/CarreresMont 10; TO I 119]. La Veu del Montserrat publica la tercera de les quatre parts de la narració «Excursió a l’Alt Pallars»; inclosa a Excursions i viatges [TO I 29].


Bibliografia:

Capdevila, Jordi. «L’espanyolitat de Verdaguer». Avui, 26 de juliol de 2003, p. 44. [Sobre la posició de l’Instituto Cervantes de Madrid]


Imatge: Fundació Jacint Verdaguer. Imatge de l’escultura de Jacint Verdaguer al Santuari de la Mare de Déu del Mont. Obra de Joan Ferrés (2008).