23 de juliol

23.07.1895dt Barcelona. Entre la una i les dues de la tarda, quatre representants del Tribunal Eclesiàstic de Vic es presenten al seu domicili i li comuniquen oficialment la seva suspensió. «Jo prenguí el document» (escriurà a En defensa pròpia) i, de genolls en terra, lo posí als peus d’una imatge de la Mare de Déu, a on és encara, demanant-li que em tingués sempre sota son blau mantell» [TO I 293-294]. En una carta a Josep Morgades, bisbe de Vic, datada aquest dia, el bisbe de Barcelona, Jaume Català, li pregunta si ha de comunicar la suspensió a divinis de Verdaguer o si ja s’ha fet des de Vic; i comenta: «A mi entender, la resistencia o rebeldía del señor Verdaguer, atendidos sus antecedentes, es una prueba de que aquella cabeza no funciona bien o que está mal aconsejado» [PlansEDP 196 33-34].


Bibliografia:

Verdaguer i Santaló, Jacint. «La cieguecita». Trad. al castellà de Francisco Blanco García. El Sarrianés, 23 de juliol de 1898. [Poesia «La cegueta»]


Imatge: Fundació Jacint Verdaguer. Exemplar d‘En defensa pròpia, a cura de Lluïsa Plans. Eumo Editorial, 2012