22 de juliol

22.07.1882ds Era Artiga de Lin – Aneto (la Maleïda, o les Maleïdes). Continua l’excursió per l’Alt Pirineu. Partint de l’hostal d’era Artiga de Lin a les tres del matí, acompanyat de dos guies aranesos, emprèn l’ascensió a l’Aneto. Pugen fins al port de la Picada —des d’on JV farà un croquis del paisatge— i continuen ascendint cap a la cabana de la Renclusa, el Portilló Superior, el coll de Corones i, finalment, el Pont de Mahoma i el cim. «¡Quin espectacle s’obrí a nostra vista», escriu en el quadern de viatge, «des del Mediterrà, que es veu a llevant i migdia, fins a l’Atlàntic, que es veu —o sembla veure’s— a ponent!» De tornada, davallen fins a l’hospital de Benasc, on pernocten. Escriurà al cant IV de Canigó referint-se a aquesta muntanya a la qual dedica 192 versos: «Veus-e-la aquí; mirau sa gegantina altura: / se queden Vinhamala i Aussau a sa cintura, / puig d’Alba i la Forcada li arriben a genoll; / al peu d’aqueix olímpic avet de la muntanya, / són salzes les Alberes, Carlit és una canya, / lo Canigó un reboll»» [CasacubExcSoj 39-42; GaroleraExcViatg III 141-155; GasullMaleïda 204-241; TO II 278].


Bibliografia:

Verdaguer i Santaló, Jacint. «Coronació de la Verge de la Mercè». Lo Pensament Català, any I, núm. 12 (22 juliol 1900), p. 95. [Reproduïda a La Costa de Llevant de Canet de Mar, núm. 29, 22 de juliol de 1900, p. 10, i a La Veu del Segre, núm. 53, 30 de setembre de 1900, p. 2] [Poesia]


Imatge: Albert Naudin (Pont de Mahoma, 2018). Fotograma de la pel·lícula documental Maleïda 1882.