21 de juliol

21.07.1883ds Solana de Cerdanya. «Esta tarda hem anat a la tuta de Bor, que no té cosa notable […]. Sota la cova hi ha la Fou, font superba de dues o tres moles d’aigua, que rega los prats i camps del poble de Bor, sufragània de Pedra. […] Entre Pedra i Urús hi ha el poble de Riu, vall hermosa i rienta» [CasacubExcSoj 65-66; GaroleraExcViatg III 188-194]. La Veu del Montserrat reprodueix, traduïts al català, uns fragments de la crònica de Teodor Llorente sobre la seva visita a JV, publicada a Las Provincias, de València el dia 6. En el mateix número s’insereix la poesia «Les tres tarongetes»; inclosa modernament, amb variacions, a Poesia dispersa i a Jovenívoles [TO IV 34, 732].


Bibliografia:

Comas, Pere. «Les últimes hores del poeta Verdaguer». Plaça Gran [Granollers], núm. 218 (21 juliol 1983), p. 11. [En resposta a l’article del mateix títol de Josep Font i Solsona aparegut al diari Avui, ]


Imatge: Bernat Gasull i Roig. Aigua al seu pas per la Fou de Bor.