21 de juny

21.06.1902ds El setmanari La Campana de Gràcia publica una crònica de l’enterrament de Verdaguer, «Mossèn Cinto: impressions i records», signada per «P. del O.» (Josep Roca i Roca), i en les seves pàgines gràfiques inclou un conjunt de tres vinyetes en el qual se suggereix desmantellar el monument barceloní a Antoni López i substituir-lo per un monument al poeta.

El setmanari Iris publica l’article «La muerte de un genio», de Manuel Mauleón. 

El setmanari La Avanzada, de Tarragona, publica un article de Josep Conangla i Fontanilles sobre la figura de Verdaguer. 

El setmanari La Libertad, de Tortosa, publica la poesia que titula «El despertar de sant Joan», de divuit versos en castellà, fragment, amb variacions, de la poesia «El despertar» de El sueño de san Juan, traducció al castellà de Lo somni de sant Joan feta per JV mateix [TO II 562]. 

El diari Lo Sometent, de Reus, es fa ressò del funeral celebrat el dia 20 a Palma. 

El diari La Unión Republicana, de Palma, destaca la carta pastoral difosa el dia 11 pel bisbe de Perpinyà exalçant JV. 

El setmanari La Covadonga Catalana, de Manresa, publica la poesia «Al poeta Verdaguer» (en castellà) de Francisco Calvo. 

La revista El Vigía de Ciudadela publica l’article «Jacinto Verdaguer, vida y obra», sense signar. 

El setmanari Madrid Cómico, de Madrid, publica la poesia «Del mal el menos», d’Eustaquio Laso, al·lusiva a la mort de JV.


Bibliografia:

Moles i Ormella, Joan. «De la vida de Mossèn Cinto». La Vanguardia, 21 de juny de 1928, p. 18. [Resposta a Serra i Boldú, Valeri. «La verdad sobre Verdaguer. Cómo desaparecieron unos documentos», p. 7]


Imatge de la Campana de Gràcia (1902). Biblioteca Virtual de Prensa Histórica. Recuperat de: https://prensahistorica.mcu.es/es/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1003552689