17 de juny

17.06.1883dg Banyuls. Assisteix a la trobada d’escriptors catalans del nord i del sud al Rosselló. A la matinada diu missa a Barcelona, a Santa Maria del Mar, i tot seguit l’expedició es desplaça en tren a Banyuls. Dinen a Banyuls i la sobretaula, amb discursos i lectures poètiques, s’allarga fins a les deu de la nit. Entre els catalans del sud destaquen, a més de JV, Jaume Collell, Lluís Cuchet, Àngel Guimerà, Antoni Gaudí, Melcior de Palau, Francesc d’Assís Ubach, Joaquim Riera i Bertran, Artur Masriera, Eduard Toda i el mallorquí Tomàs Forteza, i entre els rossellonesos, Justí Pepratx i el seu germà Eugeni, Francesc Rous, el gramàtic Joan Mattes, a més dels felibres montpellerins Camil Laforgue i Alfons de Ròca-Ferrièr. Jaume Collell llegeix en primícia els fragments de Canigó «Passatge d’Anníbal» i «Lo Rosselló». Fan nit a Perpinyà [La Veu del Montserrat, 23 i 30 juny 1883; La Il·lustració Catalana, 30 de juny de 1883; BoverBanyuls pàssim].

*17.06.1882ds En una assemblea celebrada al teatre Romea de Barcelona, es crea el Centre Català, entitat política que té per objectiu d’aconseguir la unió del catalanisme, amb Frederic Soler com a president i Valentí Almirall, secretari.


Bibliografia:

150 anys de l’Esbart de Vic [Dossier]. Ausa [Vic], vol. XXVIII, núm. 180 (2017), p. 391-475. [Amb una presentació de Montse Caralt i Pere Tió i articles de Pol Serrabassa, Pere Tió, i Xavier Roviró (#0000)] [Text de les ponències presentades a la Jornada-seminari «Literatura, societat i territori» celebrada al Temple Romà de Vic el 17 de juny de 2017 amb motiu dels 150 anys de l’Esbart de Vic]


Imatge: Fundació Jacint Verdaguer