12 de juny

12.06.1902dj L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols acorda dedicar un carrer a JV [TorrentGuixolencs 244; JiménezSantFeliu 13]. 

L’Ajuntament de Palma ha enviat a Barcelona una corona en honor de JV [La Unión Republicana, 17.06.1902]. 

La Junta de l’Acadèmia Calassància, de Barcelona, reunida en sessió extraordinària, fa constar en acta el seu sentiment pel decés. 

El setmanari Catalunya Artística hi dedica tota la portada amb una foto i una notícia d’última hora i anuncia que el dia 19 publicarà un número extraordinari d’homenatge. 

La revista Joventut s’afegeix al dol per la mort del poeta i anuncia un número especial per a dijous vinent. 

El Diario de Reus publica unes pàgines especials amb un article obituari i diverses poesies de JV. 

El Diario de Tortosa publica un article obituari signat per «Bernad y Durand» (Josep Bernat i Duran) amb anècdotes sobre JV. 

Sota la rúbrica «Jacinto Verdaguer», Louis Xavier de Ricard dedica al diari Le Temps, de París, un article a la figura i l’obra de JV, «le grand home de lettres de la Catalogne» [RafanellObituari 439 n. 30]. 

També es fan ressò de la defunció i de la instal·lació de la capella ardent els diaris La Publicidad i La Dinastía; Lo Sometent, de Reus; La Lucha, de Girona; La Cruz, de Tarragona; Las Circunstancias, de Reus; Los Debates, de Tortosa; Las Provincias, El Mercantil Valenciano i El Pueblo, de València; El Bien Público, de Maó; La Época, El Liberal, El Imparcial i La Correspondencia de España, de Madrid; El Porvenir i El Progreso, de Sevilla; El Eco de Navarra, de Pamplona; Heraldo Alavés, de Vitòria; Heraldo de Alcoy; El Porvenir de Segovia; El Castellano, de Burgos i Heraldo de Zamora, i els setmanaris Joventut i Heraldo de Gerona. 

El diari La Correspondencia Militar, de Madrid, publica l’article «Vivos… y muertos», de Rafael Mesa de la Peña, sobre les lluites intestines reflectides en l’enterrament de JV. 

L’Ajuntament de Sarrià, al terme del qual pertany la Vil·la Joana, acorda dedicar-li un carrer [La Cruz, 13.06.1902]. 

Datada aquest dia una carta de l’alcalde interí de Sarrià, Joaquim Vallet, en la qual agraeix a Ramon Miralles l’acolliment del poeta a la seva finca Quinta Joana els darrers dies de la seva vida [AHCBFonsJV] 

El Pallaresa, de Lleida, publica les poesies «A Sant Jacinto» i «A un clavell de pastor»; incloses a Roser de tot l’any (16 d’agost i 13 de setembre, respectivament) [SanvicénPremsaLl 200; TO III 940, 952]. 

Datada a Girona una carta de l’escriptor i llibreter Josep Franquet a Ramon Miralles, propietari de la Vil·la Joana, en la qual li fa present «ma adhesió pel general condol i li prega que «transmeti a la família del difunt mos sentiments i mes simpaties» [VilaLlibres 101].

MUHBA. Museu d’Història de Barcelona. (2018) L’enterrament de Verdaguer. Recuperat de https://youtu.be/XtzHa3X_0ho

Bibliografia:

Jorba i Jorba, Manuel. Verdaguer davant el Vuit-cents català: Entorn del ‘Record necrològic de Joaquim Rubió i Ors’ (1902). Barcelona: Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, 2014. 130 p. [Text del discurs llegit el 12 de juny de 2014 en l’acte de recepció pública de l’acadèmic electe a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona; discurs de contestació de Joaquim Molas]


Imatge extreta de MUHBA. Museu d’Història de Barcelona. (2018) L’enterrament de Verdaguer. Recuperat de https://youtu.be/XtzHa3X_0ho