10 de juny

10.06.1902dt Vil·la Joana. Continua allitat. Gravetat extrema. Va empitjorant durant el dia i entra en coma. Mor a tres quarts i cinc de sis de la tarda [PereñaDDies 51-66].  

El propietari de Vil·la Joana, Ramon Miralles, rep un telegrama de la Secretaria d’Estat del Vaticà, signat pel cardenal Rampolla, en el qual s’envia la benedicció apostòlica a JV de part del papa Lleó XIII [Lo Sometent, 11.06.1902]. 

El dibuixant Ramon Casas, que amb els pintors Miquel Utrillo i Ernest Soler de las Casas i altres persones forma part del primer torn de vetlla del cadàver, fa un dibuix de JV de cos present que apareixerà a la revista Pèl & Ploma el gener de 1903 [FontbonaArts 146]. 

Els diaris Los Debates, de Tortosa, i Heraldo Alavés, de Vitòria, informen de l’agreujament de la malaltia. 

Les edicions del vespre dels diaris La Veu de Catalunya, La Publicidad, Heraldo de Madrid i El Pueblo, de València, es fan ressò de la mort de JV.


Bibliografia:

Serra i Boldú, Valeri. «La verdad sobre Verdaguer. Cómo desaparecieron unos documentos». La Vanguardia, 10 de juny de 1928, p. 7. [Resposta a Pijoan, Josep. «El diari íntim de Mossèn Cinto». L’Opinió, núm. 1 (18 febrer 1928)] [Veg. també la resposta de Joan Moles a Serra i Boldú]


Imatge: “Mossèn Jacinto Verdaguer”, en son llit de mort. Dibuix de Ramon Casas. Pèl & Ploma, Vol. IV, gener 1903, núm. 89, p. 6. Recuperat de https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/grupo.do?path=1038013. Arxiu disponible a ARCA, Arxiu de Revistes Catalanes Antigues.